• Αρχική
  • ΤΟΜΕΙΣ
  • Προσαρμοσμένο Κραβ Μαγκά

Εισαγωγή στο Προσαρμοσμένο Κραβ Μαγκά

Υπάρχουν τομείς στην εκπαίδευση του Κραβ Μαγκά οι οποίοι δεν συμπίπτουν απολύτως με καμία από τις τέσσερις βασικές κατηγορίες του συστήματος (Πολίτες, Στρατός, αστυνομία, VIP Protection). Μετά τις απαιτήσεις συγκεκριμένων οργανισμών, οι οποίοι διαπίστωναν ότι οι εξειδικευμένες, μοναδικές ανάγκες τους δεν συνέπιπταν με τα καθιερωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κραβ Μαγκά, η IKMF σχεδίασε προγράμματα προσαρμοσμένα στις εκάστοτε ανάγκες. Για τη δημιουργία των διαφορετικών αυτών τομέων, η ΙΚΜF χρησιμοποίησε υλικό από τις βασικές τέσσερις κατηγορίες, ώστε να καλύψει όσο το δυνατόν πληρέστερα τις νέες ανάγκες στα εξειδικευμένα περιβάλλοντα.

Κραβ Μαγκά μέσα σε όχημα

Κραβ Μαγκά μέσα σε όχημα

Η ιδιομορφία του ΚΜ μέσα σε αυτοκίνητο οφείλεται κυρίως στον μικρό χώρο και στον εγκλεισμό των ποδιών του οδηγού. Το Κραβ Μαγκά  μέσα σε όχημα εκπαιδεύει τον οδηγό να εκμεταλλεύεται την κατάσταση και τις συνθήκες προς όφελός του. Αυτό προϋποθέτει πολύ δουλειά με τα χέρια, καθώς και χρησιμοποίηση των μερών του οχήματος.

Παραδείγματα τεχνικών:

  • Προσχεδιασμένη σύγκρουση.
  • Ταχύτατη απόδραση από το όχημα.
  • Ικανότητα συμπλοκής σε πολύ μικρούς χώρους.
Ασφάλεια πλοίου

Όπως και ο φύλακας του αεροπλάνου, έτσι και ο φύλακας ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια εν πλω, πρέπει να δρα μόνος του, σε μία πολύ μικρή περίμετρο. Εν τούτοις, αυτός έχει να αντιμετωπίσει επί πλέον εξωτερικές απειλές όταν το πλοίο βρίσκεται ελλιμενισμένο, πρέπει να προστατεύει τους επιβάτες τον έναν από τον άλλον, αλλά και από επιθέσεις τρομοκρατών και επίσης είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει πυροβόλα όπλα χωρίς τους περιορισμούς του αεροπλάνου. Η εργασία του φύλακα ενός πλοίου ψυχολογικά είναι πολύ πιεστική –αυτός και η ομάδα του θα πρέπει να εργάζονται μόνοι τους, χωρίς εξωτερική κάλυψη και μακριά από τον πολιτισμό για μακρές χρονικές περιόδους.

Ο βασικός παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τις τεχνικές για τον ειδικό φύλακα ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια εντός αεροπλάνου είναι το σχήμα του αεροπλάνου και το περιβάλλον –ένας στενός, σωληνοειδούς σχήματος χώρος. Το Κραβ Μαγκά αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο σε αυτήν την κατάσταση, αφού τα η χρήση των πυροβόλων όπλων είναι πολύ επικίνδυνη μέσα σε ένα αεροπλάνο και θα πρέπει να καταφεύγουμε σε αυτά μόνο ως τελευταία επιλογή.

Παραδείγματα τεχνικών:

  • Χρήση των αεροπορικών καθισμάτων προς αρωγή του έργου του υπεύθυνου ασφαλείας του αεροπλάνου.
  • Κατάσταση ομηρίας και διάσωσης.