Κραβ Μαγκά - Κορονοϊός, σημειώσατε «1»...

Blog covid

Η ζωή μας αποτελείται από μικρές ή μεγάλες μάχες. Καθημερινές. Προσωπικές ή μάχες που αφορούν το γενικότερο κοινωνικό σύνολο. Ατομικά, οι μάχες μπορεί να σχετίζονται με τον αυτοσεβασμό, σε οικογενειακό, επαγγελματικό-εργασιακό ή άλλο επίπεδο. Μάχες για αυτοπροσδιορισμό, εξέλιξη, πρόοδο, αυτοπεποίθηση κι ελευθερία.

Αναλόγως με τα ευρύτερα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα, οι εν λόγω μάχες είναι συχνά πολύ δύσκολες κι απάνθρωπες. Εξαρτάται από τον τόπο, όπου διάγει κάποιος το βίο του. Από την ήπειρο, στην οποία ζει, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Σε πολλές... τριτοκοσμικές χώρες, λόγου χάρη, στις οποίες τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θέσφατα, ο αγώνας για καταπολέμηση του ρατσισμού, της συνεχούς βίας, ακόμη και της πείνας είναι ιδιαιτέρως σκληρός, ενίοτε κι αιματηρός. Πραγματικά, αγώνας επιβίωσης.

Αναφερόμενος κι εστιάζοντας σε μια σύγχρονη δυτική κοινωνία και ειδικότερα στη χώρα μας, οι μάχες που έχουμε να δώσουμε, ευτυχώς, φαινομενικά κι ουσιαστικά, δεν είναι τόσο δύσκολες και σκληρές, συγκριτικά. Αυτό δεν τις καθιστά όμως λιγότερο σοβαρές.

Πέραν των πολλών και διαφορετικών κινδύνων, που καλείται ο συνάνθρωπος και συνοδοιπόρος μας να αντιμετωπίσει, όπως κάθε είδους προσβολή, απειλή, επίθεση -λεκτική, ψυχολογική και σωματική-, συνεχίζουμε να μαχόμαστε κατά του επίμαχου ιού. Μια διαρκής μάχη, η οποία περνά από ποικίλα στάδια. Ο φόβος, η απομόνωση, ο περιορισμός, η διστακτικότητα, ο διαχωρισμός, ο διχασμός... Μερικά από τα «όπλα» που διαθέτει ο κορονοϊός. Και σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, όπως έχουμε τονίσει και σε παλαιότερα άρθρα, έρχεται να βοηθήσει ως μοναδικός σύμμαχος και προστάτης το σύστημα αυτοάμυνάς μας. Οι αρχές και ο ρόλος του Κραβ Μαγκά .

Βλέποντας διαχρονικά τη θετική πλευρά των πραγμάτων, είμαστε τυχεροί με το γεγονός ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει με ραγδαίους ρυθμούς κι ανεξαρτήτως της όποιας, θεμιτής ή μη, αμφισβήτησης των εμβολίων, με τα όποια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα υποβόσκουν, το σίγουρο είναι πως εν τέλει η ιατροφαρμακευτική θα είναι αρωγός στην ενίσχυσή μας εναντίον της πανδημίας ή όπως αλλιώς επιθυμεί ο καθένας να την καλεί.

Εμείς, από την πλευρά μας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το δικό μας... οπλοστάσιο. Καταρχάς, τα οφέλη της γυμναστικής για την υγεία μας είναι ανεκτίμητης αξίας. Η επιλογή μας να μη μένουμε αδρανείς και παθητικοί, αλλά αντίθετα να ασκούμαστε, να κάνουμε τις προπονήσεις μας, παρά τα όποια εμπόδια, μας ανταμείβει τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Φτιάχνει η διάθεσή μας και η ευφορία που μας προκαλείται, είμαι σίγουρος πως σας είναι γνώριμη. Παράλληλα, εκπαιδευτές και μαθητές κοινωνικοποιούμαστε δημιουργικά, βλέποντας με άλλο μάτι, ψύχραιμα και καθαρά μια αντικειμενικά περίεργη, αντιφατική και... δύσβατη εποχή. Τα δύσκολα όμως είναι αυτά που μας... σφυρηλατούν, μας βελτιώνουν, μας κάνουν πιο ισχυρούς, καλύτερες οντότητες. Κι ακολούθως, καλύτερη κοινωνία.

Οι εκπαιδευτές γινόμαστε πιο επίμονοι, πιο εφευρετικοί, εξελισσόμαστε, καθώς οφείλουμε να αποτελούμε παράδειγμα για τα μέλη της οικογένειάς μας, τους μαθητές μας. Οι δε εκπαιδευόμενοι, βιώνουν τα πολύπλευρα «κέρδη» των προπονήσεων, αποκτούν το νοητικό και σωματικό κύτταρο της αυτοάμυνας, μαθαίνουν, σε συνδυασμό με την ιδανική εκγύμνασή τους, να αντιλαμβάνονται, να ερμηνεύουν και να... μεταφράζουν εποικοδομητικά τη ζωή. Διότι, το Κραβ Μαγκά  είναι στάση ζωής, θέση και άποψη.

Δεν θα αναφερθώ περαιτέρω, σ' αυτό το άρθρο, στην πολυδιάστατη ευεργετική σημασία του Κραβ Μαγκά . Στη φιλοσοφία και στην εφαρμογή του. To έχω πράξει ήδη. Με σκοπό να είμαι, κατά το δυνατόν, σύντομος και περιεκτικός, θα κλείσω με το εξής:  Είμαστε τυχεροί που αποτελεί κομμάτι μας, τρόπο ζωής μας. Οι μάχες δεν σταματούν ποτέ. Εξάλλου, αυτές μας ωθούν σε μεγαλύτερες και σπουδαιότερες κατακτήσεις. Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να μάχεται υπέρ υψηλών ιδανικών, προκειμένου αφενός να κατακτήσει την ανώτερη φύση του κι αφετέρου να βοηθήσει όσο μπορεί τον κόσμο... Ομοίως, ο Φραντς Κάφκα πολύ εύστοχα είχε επισημάνει: «Στη μάχη ανάμεσα σ’ εσένα και τον κόσμο, υποστήριξε τον κόσμο». Και αυτή τη μάχη, λοιπόν, όταν θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της, θα την κερδίσουμε, υγιείς, ενωμένοι και δυνατοί! Κατά τον ίδιο τρόπο και τις επόμενες...

Κύριε Κορονοϊέ, τελικώς θα χάσετε...

Ευθύμης Κουτσούκης

Εκπαιδευτής IKMF - Δημοσιογράφος