• Home
  • BLOG
  • Οι διαφορές μεταξύ αυτοάμυνας και πολεμικών τεχνών

Η ζωή είναι μια βόλτα, εφόσον ξέρεις να περπατάς σωστά…

Volta

«Η ζωή είναι μια βόλτα…», έλεγε ο σύγχρονος φιλόσοφος Νικόλας Άσιμος.

Η… βόλτα που κάναμε το 2021 ήταν τουλάχιστον διαφορετική, δύσκολη και κακοτράχαλη. Πρωτόγνωρη, περιοριστική και συχνά απάνθρωπη. Ωστόσο, η ανθρώπινη πορεία διαχρονικά χαρακτηρίζεται και από τα παραπάνω στοιχεία. Μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που στον ρου της ιστορίας έχουμε αντιμετωπίσει δυσμενείς συνθήκες και καταστάσεις… Δεν αποτελεί αυτό όμως το θέμα του συγκεκριμένου άρθρου.

Θα ήθελα να εστιάσω στην αισιόδοξη κι ελπιδοφόρα διάσταση των ημερών που αναμένονται για το νέο έτος. Διότι, όσο δυσοίωνα κι αν φαίνονται ή αν ακούγονται τα πράγματα αυτήν τη στιγμή, όσον αφορά στο επίμαχο και αντικειμενικά βασανιστικό για όλους ζήτημα της πανδημίας, τόσο επιστημονικά, όσο και πνευματικά, θα υπάρχουν πάντα νότες θετικής σκέψης κι εξέλιξης.

Όπως λοιπόν, πολύ εύστοχα και μεστά, είχε πει ο Νικόλας, ως πρόσωπο που αγαπούσε την ειρήνη και την επαναστατική σκέψη, η ζωή είναι μια βόλτα… Συχνά δύσβατη, γεμάτη εμπόδια, απογοητευτική, σκοτεινή. Στον αντίποδα όμως, μπορεί και πρέπει να είναι όμορφη, σαγηνευτική, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, απολαυστική.

Το Κραβ Μαγκά, επίκαιρο, ίσως όσο ποτέ, έρχεται για άλλη μία φορά να μας υπενθυμίσει ότι στα δύσκολα οφείλουμε να μαχόμαστε ακόμη περισσότερο, να εξοπλιζόμαστε σωστά σωματικά και ψυχικά, να αποφεύγουμε και να αποτρέπουμε τις παγίδες που τυχόν θα συναντήσουμε στο δρόμο μας και, αν χρειαστεί, να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο, με σοφία κι αποτελεσματικότητα. “So that one may walk in peace”, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όσοι έχουμε αγκαλιάσει τη φιλοσοφία του Κραβ Μαγκά.

Eμείς, ως εκπαιδευτές, επιβάλλεται να συνεχίζουμε την εξέλιξη σε όλους τους τομείς, καθώς το Κραβ Μαγκά είναι τρόπος ζωής, ο οποίος σε ακολουθεί δια βίου. Υποχρεούμαστε να παίρνουμε διαρκή μαθήματα από τον δρόμο, κυριολεκτικά και μεταφορικά… Μόνο η πραγματική επαφή με τον δρόμο μπορεί να μετουσιώσει τη γνώση του συστήματος αυτοάμυνάς μας στην ουσιαστική και αληθινή εμπειρία. Στη συνέχεια, να μεταλαμπαδεύουμε διαρκώς την πολύπλευρη εμπειρία και γνώση στους μαθητές μας, τα μέλη δηλαδή της οικογένειάς μας, γιατί αυτό είμαστε, οικογένεια, ποικιλοτρόπως∙ σωματικά, ψυχολογικά, ηθικά, ολοκληρωμένα. Μην ξεχνώντας παράλληλα τη ρήση μας για τους μικρότερους ηλικιακά και πολυαγαπημένους μαχητές μας (σ.σ. το μέλλον αυτού του κόσμου), “so that one may be a better person”. Με απόλυτη εφαρμογή σε όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Κι όπου τα μέλη της εν λόγω οικογένειας, στην επερχόμενη «βόλτα» του 2022 τυχόν διστάσουν, σκοντάψουν, πέσουν ή πληγωθούν, θα είμαστε εκεί να τα βοηθήσουμε, να τα ενισχύσουμε, να τα διδάξουμε, να τα ενδυναμώσουμε, να τα κάνουμε ξεχωριστά, νοητικά και σωματικά, προκειμένου όλοι μαζί να συνεχίσουμε τη βόλτα μας… Πάντα κοιτώντας μπροστά, με σθένος, χαμόγελο και σιγουριά. “Never fall back, fall forward, get up & fight”.

Eν κατακλείδι, δίχως να θέλω να μακρηγορήσω, να ευχηθώ υγεία, ασφάλεια, δύναμη κι ό,τι εξαιρετικότερο σε όλες και όλους! Ας μη σταματήσουμε να λαμβάνουμε τα διαρκή μαθήματα της ζωής, να προβληματιζόμαστε θετικά, να αναζητούμε τις ορθές λύσεις, να παραμένουμε ενωμένοι, να μη γονατίζουμε, να συνεχίζουμε απτόητοι, περήφανα και δημιουργικά. Και τα όποια εμπόδια θα τα ξεπεράσουμε όλοι μαζί, σαν γροθιά! Βιώνοντας στο έπακρο το πολύμορφο κύτταρο της ζωής. Αυτό είναι εξάλλου το Κραβ Μαγκά!

Ας απολαύσουμε τη βόλτα του 2022, ό,τι κι αν μας επιφυλάσσει. Για το τέλος, δανείζομαι κι άλλη μία φράση του Νικόλα: «Έχεις έναν ήλιο μέσα σου, τον έχεις σε ταχύτητα…».

Ευθύμης Κουτσούκης

Εκπαιδευτής IKMF - Δημοσιογράφος