ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ

Apomythopoiisi

Τον τελευταίο καιρό ένα τσουνάμι σεξουαλικών παρενοχλήσεων μονοπωλεί τις ειδήσεις και τις συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσα θύματα δεν κατάφεραν να αντισταθούν χρειάστηκαν πολύ περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να ξεπεράσουν το ψυχολογικό τραύμα που άφησε η επίθεση, σε σχέση με όσους αντιστάθηκαν.

Όμως και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ένα κοινό σημείο επαφής. Αυτό είναι, γιατί έπεσαν θύματα και γιατί δεν το κατήγγειλαν;

Ένας από τους πολλούς λόγους είναι η λάθος εκπαίδευση που έχει δεχτεί ένα παιδί από τους γονείς, από το σχολείο, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πέρασαν παθογένειες και λάθος πληροφορίες, κατά την ενηλικίωσή του.

Στην κοινωνία μας, στο μεγαλύτερο μέρος της τουλάχιστον είναι συνυφασμένο ότι η ιδιότητα κάποιου αυτόματα τον κάνει και σωστό άνθρωπο. Ο εκπαιδευτικός, ο παπάς, ο γιατρός, ο προπονητής, ο πολιτικός, ο καλλιτέχνης, ο συγγενής κλπ και πόσοι άλλοι ακόμη λόγω της ιδιότητάς τους έχουν περάσει στο μυαλό του παιδιού, ότι είναι σωστοί και καλοί άνθρωποι, εξαιρετικές προσωπικότητες υπεράνω υποψίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρεθεί κάποιος προ εκπλήξεως, όταν δεχθεί παρενόχληση ή κακοποίηση από τέτοια άτομα, αφού αυτοί ήταν οι άνθρωποι σύμβολα με τα οποία μεγάλωσε και να έρθει σε σύγχυση αδυνατώντας να αντιδράσει όπως θα έπρεπε.

Το ίδιο ισχύει για την καταγγελία της επίθεσης. Το θύμα νιώθει πολύ μικρό σε σχέση με το «σύμβολο» και για αυτό δεν καταγγέλλει την επίθεση.

Ήρθε η ώρα για απομυθοποίηση των συμβόλων. Να διαχωρίσουμε στην επόμενη γενιά ότι το έργο κάποιου, που μπορεί να είναι εξαιρετικό, δεν συνεπάγεται ότι τον κάνει και εξαιρετικό άνθρωπο.

Το ήθος και η ποιότητα ενός ατόμου δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το επαγγελματικό του έργο. Κανείς δεν είναι μεγάλος ή μικρός. Για αυτό τον λόγο κοιτάμε τον άλλον στα μάτια ως ίσο, γνωρίζοντας ότι καμιά ιδιότητα δεν τον κάνει ανώτερο από εμάς.

Βασίλης Τσίπας

Εκπαιδευτής IKMF