ΜΑΘΕ ΝΑ ΑΜΥΝΕΣΑΙ!

ViaKataGynaikon

Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ένας ασκός που βρίθει από σκοτεινές, τρομακτικές ιστορίες πληγωμένων γυναικών, από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Οι παλαιότερες γυναίκες πήραν μαζί τους τις ιστορίες που τις πλήγωσαν. Οι σημερινές γυναίκες, κάτω από την περιποιημένη εμφάνισή τους, έχουν κρύψει βαθιά τη δική τους πικρή ιστορία.

Αυτές οι γυναίκες δεν είναι μακριά μας. Αντιθέτως, είναι πολύ κοντά. Ίσως είναι η φίλη μας, η ξαδέλφη μας, ίσως ακόμη και η μητέρα μας. Απλώς φρόντισαν να μη μάθει κανείς τη δική τους ιστορία. Υπάρχουν όμως και αυτές οι γυναίκες που βρήκαν τη δύναμη πλέον, μιας και η κοινωνία είναι πιο ώριμη και η θέση της γυναίκας ανέβηκε, να καταγγείλουν τα δικά τους περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή και κακοποίησης.

Πρόκειται για ένα ζήτημα τεραστίων διαστάσεων, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι φαντάζεται ο μέσος άνδρας.

Πέρα από το όποιο μεμονωμένο περιστατικό το οποίο θα πάρει τη δικαστική οδό, πρέπει το κράτος να βάλει ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο. Με ειδικούς επιστήμονες, να εκπονήσει ένα σχέδιο ξεκινώντας από μηδενική βάση, ώστε να εξαλειφθεί επιτέλους η σεξουαλική και κάθε άλλη βία κατά των γυναικών.

Παρ’ όλα αυτά, προσωπική μου άποψη είναι ότι τελικά δεν θα γίνει τίποτα ή θα γίνει κάτι τόσο επιδερμικό και θεωρητικό, για τα μάτια του κόσμου, μιας και αυτό «πουλάει». Όπως ουδέποτε υπήρξε σοβαρό πρόγραμμα αντιμετώπισης του μπούλινγκ, το οποίο οδήγησε παιδιά ακόμη και στην αυτοκτονία, έτσι και τώρα δεν θα γίνει τίποτα. Σκεφτείτε ότι το μπούλινγκ είναι μια σταγόνα νερού σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, σε σχέση με τη γυναικεία κακοποίηση.

Τι προτείνω; Πρόληψη.

Εκπαιδευτείτε- εκπαιδεύστε τα παιδιά σας ώστε να αποκτήσουν τις ανάλογες δεξιότητες και να μπορούν:

Βασίλης Τσίπας

Εκπαιδευτής IKMF