• Home
  • BLOG
  • ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ, "ΣΠΑΜΕ" ΤΟΝ ΦΟΒΟ!

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ, "ΣΠΑΜΕ" ΤΟΝ ΦΟΒΟ!

menoume dynatoi

Στο φόντο της πανδημίας καθημερινά ενημερωνόμαστε για την έκβασή της, τις οδηγίες και τα μέτρα που λαμβάνονται. Βεβαίως ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνονται και προσπαθούμε να προστατευτούμε αλλά και να προστατεύσουμε τους γύρω μας.

Ταυτόχρονα όμως παρατηρούμε και μία τεράστια εκστρατεία φόβου η οποία περισσότερο αποπροσανατολίζει παρά βοηθάει. Μία γενικευμένη αίσθηση κινδύνου η οποία διοχετεύεται από τα ΜΜΕ και διαπερνά όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Μια αίσθηση η οποία αντί να σε κινητοποιεί, σε παθητικοποιεί.

ΑΡΑΓΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΦΟΒΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ;
Η αλήθεια είναι ότι στο όνομα της ασφάλειάς μας οι κρατικοί αξιωματούχοι χτίζουν ένα μέλλον το οποίο θα χαρακτηρίζεται από καθημερινή ανασφάλεια. Διατηρώντας υψηλά το αίσθημα αυτής της ανασφάλειας μετατρέπουν την πανδημία σε «ευκαιρία».

Βάζουν στον γύψο μία σειρά από κοινωνικές ελευθερίες και εργασιακά δικαιώματα. Κάτω από τη συνεχή αίσθηση του συναγερμού εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών, απολύσεις, αλλαγή συμβάσεων και χαρακτηρίζουν ως αντικοινωνική συμπεριφορά οποιαδήποτε μορφή διεκδίκησης.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ
Φυσικά τα μέτρα αυτά χαρακτηρίζονται ως έκτακτα καθώς μας λένε ότι θα παρθούν πίσω μετά την κρίση. Είναι αλήθεια όμως αυτό; Το ίδιο έλεγαν και για τα μέτρα της περιόδου του μνημονίου. Έκτακτα ήταν και αυτά και όμως ισχύουν μέχρι και σήμερα…

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ "ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ"
Χωρίς λοιπόν να υποτιμάμε την κατάσταση μπορούμε και πρέπει να εμποδίσουμε να μετατραπεί η πανδημία σε πλεονέκτημα των ολίγων. Η αυριανή μέρα προδιαγράφεται δυσοίωνη αν μας βρει «παγωμένους» από το φόβο. Γι’ αυτό λοιπόν παίρνουμε «θέση μάχης». Καταπολεμάμε τον φόβο και την «καραντίνα» της σκέψης μας. Μένουμε δυνατοί και παλεύουμε σε όλες τις συνθήκες για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και των δικαιωμάτων μας.

«Δεν αγαπώ τις πόλεις που καυχιούνται για τις τράπεζες και τα προεδρικά μέγαρα.
Οι πόλεις που αγαπώ είναι εκείνες που καυχιούνται για τους υγειονομικούς σταθμούς και τις παιδικές χαρές τους.» (Ναζίμ Χικμέτ)

Kida!
Νίκος Σταμελάτος
Κοινωνιολόγος – Εκπαιδευτής IKMF Κραβ Μαγκά