ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Quarantine

Ο πλανήτης μας διανύει σύσσωμος -ή τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του- τη δεύτερη κατά σειρά ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία δυστυχώς αποδεικνύεται μεγαλύτερη σε διάρκεια και σκληρότερη σε επιπτώσεις από την πρώτη. Η κοινωνία έχει πλέον αρχίσει να εμφανίζει σημάδια κόπωσης προσπαθώντας να επιπλεύσει πάνω στον ωκεανό των προβλημάτων που έφερε το -δυστυχώς αναγκαίο- μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Κάποιοι δικαίως ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι στα επαγγελματικά τους δρώμενα μόλις οι παρούσες συνθήκες καταλαγιάσουν. Κάποιοι άλλοι επίσης, όντας πολύ κοινωνικοί χαρακτήρες, έχουν μεγάλη ανάγκη να συνδεθούν και πάλι με φίλους και γνωστούς από κοντά. Όλοι όμως ανεξαιρέτως αναρωτιούνται τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε όλα τα επίπεδα μετά την παρέλευση της κρίσης.

Αυτό το άρθρο όμως δεν έχει ως θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας, κάθε άλλο. Πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα από οποιαδήποτε αντιξοότητα μπορούμε να αποκομίσουμε διδάγματα τα οποία μας βοηθούν να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε συγκεκριμένες αξίες. Τα διδάγματα αυτά μας καθιστούν επίσης πιο έτοιμους για το μέλλον. Ιδού λοιπόν, τα μαθήματα που παίρνουμε από την καραντίνα.

 

 1. Η Συνύπαρξή μας με άλλους είναι κλειδί για την ευτυχία μας

Πλέον όλοι βασιζόμαστε στο διαδίκτυο για να κρατήσουμε την επαφή μας με άλλους ανθρώπους. Παρ’ όλο που είναι ευτυχές το γεγονός ότι υπάρχει αυτό το εργαλείο στη διάθεσή μας, ποτέ δεν θα αντικαταστήσει την αληθινή, δια ζώσης αλληλεπίδραση. Γιατί; Αρχικά, οι εικόνες που διαμοιράζεται κανείς στα κοινωνικά δίκτυα είναι συνήθως προμελετημένα στιγμιότυπα που έχουν σκοπό να αναδείξουν μόνο τις όμορφες στιγμές της καθημερινότητας, δίνοντας την αίσθηση πως εκείνος που τις ανεβάζει ζει μία αξιοζήλευτη, χωρίς έγνοιες ζωή. Με άλλα λόγια, από τη διαδικτυακή ζωή λείπει η ευάλωτη μεριά του καθενός μας, η οποία τελικά είναι που σε μεγάλο βαθμό μας δένει με τους συνανθρώπους μας. Οι ατελείωτες συζητήσεις με τους συμμαθητές σου έξω από τη σχολή μετά το μάθημα του Κραβ Μαγκά και η ανταλλαγή των προβληματισμών σας είναι τελικά που σε έχουν ενώσει μαζί τους σε βαθύτερο επίπεδο.

Επίσης, το διαδίκτυο είναι γεμάτο από ψευδείς ειδήσεις και κινδυνολογικές αναρτήσεις που έχουν σκοπό να αποκομίσουν το κλικ σου (clickbait), και οι οποίες σύμφωνα με πολλές έρευνες έχουν πραγματικά ολέθριες συνέπειες στην ψυχολογία όσων δε μπορούν να τις διαχωρίσουν από τις πραγματικές.

Επιπρόσθετα, κάποιες άλλες έρευνες στον τομέα της επικοινωνίας έχουν δείξει ότι αυτή επιτυγχάνεται κατά 93% μέσω μη λεκτικών μέσων (55% γλώσσα του σώματος και 38% τόνος της φωνής) και μόνο 7% μέσω των όσων λέμε. Θυμάσαι εκείνη τη φορά που ενώ δοκίμαζες μια νέα τεχνική ο εκπαιδευτής ήρθε πίσω σου και σου είπε "μπράβο, την εκτελείς καταπληκτικά" και εσύ χάρηκες; Επομένως γύρισες να τον κοιτάξεις για να πεις ευχαριστώ, αλλά τελικά αντιλήφθηκες ότι ο τόνος της φωνής του ήταν ειρωνικός, διότι συνοδευόταν από βλέμμα και χαμόγελο τύπου Jim Carrey. Οπότε έσκασες στα γέλια διότι κατάλαβες ότι μάλλον εννοεί πως τα έχεις κάνει μαντάρα. Δοκίμασε να ζήσεις κάτι τέτοιο μέσα από μια κάμερα. Μάλλον αδύνατο, έτσι δεν είναι; Αυτές οι μικρές στιγμές όμως είναι που συμβάλλουν περισσότερο από κάθε τι στην ευτυχία μας, έστω κι αν δεν το κατανοούμε πάντα.

Προσωπικά, μόλις όλο αυτό τελειώσει, σκοπεύω να επενδύω ακόμα περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους που με κάνουν πιο χαρούμενο, δηλαδή την οικογένεια, τους φίλους και τους μαθητές μου.

 

2. Χρειαζόμαστε λιγότερα από όσα πιστεύουμε 

Όσο το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας παραμένει κλειστό, λίγο πολλοί όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι τελικά μπορούμε να ζήσουμε πιο λιτά απ' ό,τι πιστεύαμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που πέφτουμε θύματα του υπερκαταναλωτισμού και θέτουμε λάθος προτεραιότητες, αγοράζοντας αγαθά ή υπηρεσίες που τελικά καταλάβαμε ότι ικανοποίησαν περισσότερο την ίδια την ανάγκη για κατανάλωση, παρά οτιδήποτε ουσιαστικό. Βέβαια είμαι άνθρωπος της ισορροπίας, γι' αυτό και πιστεύω ότι όλα χρειάζονται στη ζωή, ακόμα και μια "κουτή" αγορά που και που. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η κατάσταση είναι μια αφορμή για να απεξαρτηθούμε λίγο από κακούς εθισμούς τέτοιου τύπου, να θυμηθούμε ότι είναι καλό να προσφέρουμε πίσω στην κοινωνία και όχι μόνο να καταναλώνουμε, αλλά και να συλλογιστούμε πού θα επενδύουμε πρωτίστως τα χρήματα που μαζεύουμε δουλεύοντας τόσο σκληρά. Για τον εαυτό μου προτεραιότητα είχαν και θα έχουν όλες οι δραστηριότητες που αφορούν στη σωματική και ψυχική μου υγεία, όπως οι προπονήσεις μου.

 

 3. Είμαστε δυνατότεροι αν λειτουργούμε ομαδικά

Αν πήραμε ένα μάθημα κατά τη διάρκεια της χρονιάς που διανύσαμε, αυτό είναι ότι η συνεργασία αποδίδει. Αν και ο Covid-19 κατάφερε να πάρει πολλές ζωές, είμαι βέβαιος πως αυτές θα ήταν περισσότερες αν η ανθρωπότητα δεν είχε συσπειρωθεί και εφαρμόσει τον απαιτούμενο αυτοπεριορισμό. Κάποιοι το έκαναν συνειδητά, κάποιοι άλλοι το έκαναν επειδή τους το επέβαλαν. Δεν είναι εύκολο να κατευθυνθούν από κοινού τόσοι άνθρωποι, ιδίως αν απαιτείται και η παραχώρηση κάποιων προσωπικών ελευθεριών για όσο διαρκεί αυτό. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι εφαρμόστηκε από τους περισσότερους, και αυτό το γεγονός μαζί με τα εκπληκτικά, από κοινού αντανακλαστικά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη αντιμέτρων ενάντια στον ιό είναι κάτι που με γεμίζει με αισιοδοξία, καθότι αποδεικνύει ότι μια οργανωμένη ομάδα είναι πολύ ικανότερη από οποιονδήποτε αριθμό ισχυρών μονάδων. Αυτή είναι εξάλλου και μία από τις βασικές αξίες τις οποίες υπηρετεί η IKMF, κάτι το οποίο είμαι σίγουρος ότι οι μαθητές βιώνουν καθημερινά στις σχολές τους. Η ισχύς εν τη ενώσει!

 

 Τελευταίες σκέψεις

Ολοκληρώνοντας, ελπίζω όλοι μας να κρατήσουμε αυτά τα μαθήματα βαθιά μέσα μας όταν επιστρέψουμε στις ζωές μας. Η κατανόηση των στοιχείων που μας κάνουν ανθρώπους μπορεί να μας χαρίσει τρομερή δύναμη, και κατά τη γνώμη μου το Krav Maga έχει ως στόχο πρωτίστως να καλλιεργεί τέτοιου είδους στοιχεία. Αν θυμόμαστε για πάντα τη σημασία των μεταξύ μας σχέσεων, της ομαδικότητας αλλά και ότι μπορούμε τελικά να είμαστε αυτάρκεις με λιγότερα, θα επιστρέψουμε στις φυσιολογικές ζωές μας με ανανεωμένο ψυχισμό και θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Εύχομαι να ιδωθούμε και πάλι όλοι πολύ σύντομα εκεί που αγαπάμε. Πάνω στο τατάμι. Καλή δύναμη και να είστε ασφαλείς.

Αλέξανδρος Χρυσοβέργης   

 Εκπαιδευτής IKMF