ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

epoxikoronoiou

Μπαίνουμε ήδη στον τρίτο μήνα μιας από τις πιο ισχυρές παγκόσμιες αποσταθεροποιήσεις  που έχουμε βιώσει ως ανθρώπινο είδος. Οι ημέρες που διανύσαμε ως εδώ αλλά και αυτές που θα έρθουν στο άμεσο μέλλον, ήταν και είναι  εκτροχιασμένες από την κανονικότητα, με αποτέλεσμα να προκαλούν σημαντικές βλάβες στη διαχείριση της καθημερινότητάς μας, τόσο σε βιοποριστικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Όσον αφορά το βιοποριστικό, σίγουρα θα χρειαστεί από όλους μας σημαντικός αγώνας για να επανέλθει στην κανονική του κατάσταση, ακριβώς όπως κερδήθηκε πριν από την περίοδο του ιού. Με συνεχή δουλειά, αγάπη για το αντικείμενό του ο καθένας μας, γνώση και αφοσίωση. Τίποτα νέο.

Πέρα όμως από το βιοποριστικό, όλοι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και το ψυχολογικό επίπεδο. Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους η ψυχολογία μας μπορεί να ακολουθήσει φθίνουσα πορεία σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή. Σε αυτήν μας την προσπάθεια, το Κραβ Μαγκά, στην ευρεία του έννοια και μορφή, μπορεί να γίνει πολύτιμος σύμμαχος.

Κατ’ αρχάς, αυτό που πρέπει να μας γίνει συνείδηση, είναι ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το σώμα μας. Μέχρι να ανοίξουν οι σχολές και να μπούμε στο κανονικό μας πρόγραμμα, μπορούμε και πρέπει να το συντηρούμε συνεχώς με ασκήσεις φυσικής κατάστασης, τεχνικής, ευλυγισίας κ.α. Ας υπενθυμίσουμε λοιπόν στους εαυτούς μας, γι’ ακόμη μια φορά, τη σημασία της σωματικής υγείας. Οι εκπαιδευτές τις IKMF διαθέτουν μια τεράστια ποικιλία γνώσεων πάνω στο θέμα αυτό. Είμαι βέβαιος ότι όλοι πάντα βρίσκονταν και πάντα θα βρίσκονται δίπλα σας για να σας βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείτε.

Δεύτερον, πιστεύω ότι όλοι πλέον έχουμε κατανοήσει την τεράστια αξία και σημασία της γνώσης, καθώς και τη σημαντική θέση που πρέπει να κατέχει στη ζωή μας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μας κάναμε ό,τι καλύτερο μπορέσαμε για την κατάκτηση της γνώσης την προηγούμενη περίοδο. Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο, ώστε να κατακτήσουμε όσο περισσότερη γνώση μπορούμε, σε όποιον τομέα ενδιαφέρει τον καθένα μας. Όσον αφορά το Κραβ Μαγκά, η βαθύτερη κατανόησή του μέσω της μελέτης, της επικοινωνίας με τους συμμαθητές και εκπαιδευτές μας και της συνεχούς αναζήτησης απαντήσεων σε όσο περισσότερα ερωτήματα μας γεννώνται, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική για όλους μας, εκπαιδευτές και μαθητές.

Ένα τρίτο θέμα το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογική μας κατάσταση και τη διανοητική μας διαύγεια και υγεία είναι αυτό της απομόνωσης και του κλεισίματος στον εαυτό μας. Αντίδοτο στα ανωτέρω και φάρμακο για την ψυχή και τον νου μας είναι η  επικοινωνία. Ας κρατάμε λοιπόν συνεχώς επαφή μεταξύ μας, με τους εκπαιδευτές μας, με τους συμμαθητές και τους φίλους μας, με τους GIT. Ας ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις για τη διαχείριση των καταστάσεων. Ας αντιμετωπίζουμε συλλογικά τις δυσκολίες. Η IKMF πάνω απ’ όλα είναι οικογένεια! Ας μην το ξεχνάμε αυτό ποτέ.

Τέλος, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα του ανθρώπου ανέκαθεν, το οποίο τώρα επιδεινώνεται, θεωρώ ότι είναι ο φόβος. Ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα το οποίο δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Μπορούμε όμως να το αξιοποιήσουμε προς όφελός μας, χρησιμοποιώντας το βασικότερο από όσα μαθαίνουμε στο Κραβ Μαγκά, δηλαδή το να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε ώστε να αντιμετωπίζουμε τις διαφορετικές καταστάσεις και τις συνεχείς αλλαγές των εκάστοτε δεδομένων.

Βλάσης Μπαχαρνίκος, εκπαιδευτής IKMF Κραβ Μαγκά