• Αρχική
  • BLOG
  • Μα μου έδειξαν μια καλύτερη τεχνική από αυτή του Krav Maga....

ΤΑ «ΔΕΣΜΑ» ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

woman punch

Πώς το Κραβ Μαγκά βοηθάει τη γυναίκα να σταθεί «όρθια»

Η θυματοποίηση της γυναίκας μέσα στην οικογένεια αποτελεί ένα διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο την περίοδο της καραντίνας έχει οξυνθεί. Ο «εγκλεισμός» των μελών της οικογένειας στο σπίτι έφερε στην επιφάνεια ζητήματα που προϋπήρχαν αλλά πολλές φορές χανόντουσαν στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν αναφέρεται μόνο στη σωματική βία αλλά επίσης στη λεκτική και ψυχολογική. Η έκταση του προβλήματος είναι δύσκολο να καθοριστεί αφού ένα μικρό μόνο ποσοστό καταγγέλλεται στα αρμόδια όργανα. Αυτό οφείλεται στη λανθασμένη θεώρηση ότι είναι μία ιδιωτική υπόθεση, στον κοινωνικό στιγματισμό του θύματος καθώς και στην απουσία ενιαίας κεντρικής στρατηγικής στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης του φαινομένου.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες το 21,3% των Ελληνίδων βιώνουν περιστατικά έμφυλης βίας αλλά δεν τα καταγγέλλουν επίσημα. Κάποιος μπορεί να πει «Μα καλά γιατί το ανέχονται; Είναι δυνατόν να μην το καταγγέλλουν;». Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Το ζήτημα είναι αρκετά σύνθετο.

Τα εν λόγω θύματα νιώθουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους αβοήθητα και εγκλωβισμένα. Εγκλωβισμένα σε μία κοινωνία όπου τους τονίζει συνεχώς την ανισότιμη θέση που έχουν στους κόλπους της. Η βία που βιώνουν δεν ξεκινάει από το σπίτι τους αλλά καταλήγει σε αυτό. Η ενδοοικογενειακή καταπίεση είναι συνυφασμένη με την κοινωνική. Η ανισότιμη θέση της γυναίκας σήμερα δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή αλλά δυστυχώς υπάρχει ακόμη.

Υπαρκτή η ανισότιμη θέση της γυναίκας

Η αλήθεια είναι ότι έχουν ξεπεραστεί στη νομοθεσία κραυγαλέες διακρίσεις που ίσχυαν παλιότερα σε βάρος των γυναικών. Διακρίσεις που αφορούσαν στην εκπαίδευση, στην οικογένεια και στα κοινωνικοπολιτικά δικαιώματα.

Ωστόσο οι γυναίκες ακόμα και σήμερα:

  • πληρώνονται κατά 16% λιγότερο από τους άντρες,
  • δέχονται καταστρατήγηση των μέτρων προστασίας της μητρότητας,
  • πολλές φορές εκβιάζονται να δηλώσουν ότι δεν θα δημιουργήσουν οικογένεια προκειμένου να προσληφθούν,
  • δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας τους,
  • ενώ δεν έχουν απαλλαχτεί ακόμη από την ευθύνη για την φροντίδα των παιδιών.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες αποτυπώνονται στη συνείδηση της σημερινής γυναίκας. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα προσωπικά βιώματα και την ψυχική ανθεκτικότητά της, καθορίζουν και τη στάση ζωής της.

Το Κραβ Μαγκά μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα να σηκώσει ανάστημα;

Το Κραβ Μαγκά θα μπορούσε να συμβάλει στον τρόπο που αντιλαμβάνεται η γυναίκα αυτά τα προβλήματα. Να θωρακίσει την ψυχική της ανθεκτικότητα. Μία ασκούμενη μαθαίνει να παλεύει και όχι να συμβιβάζεται, να μην το «βάζει κάτω», να στέκεται «όρθια» και να αντεπιτίθεται. Μέσα από την προπόνηση μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Κανένας αντίπαλος, όσο δυνατός και να μοιάζει, δεν είναι ανίκητος. Ως εκ τούτου μπορεί να ανατραπεί κάθε «status quo», κάθε αναχρονισμός, κάθε εκβιασμός, κάθε εκφοβισμός που μπορεί να φαίνεται «αιώνιος» στα μάτια της.

Σαφώς αυτό δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται προπόνηση σωματική και ψυχική. Το Κραβ Μαγκά βέβαια δεν  θα μπορούσε να αποτελεί από μόνο του τη «μαγική» απάντηση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα. Μπορεί όμως να συμβάλει στην διαμόρφωση μιας μαχητικής στάσης ζωής, που να ορθώνει ανάστημα απέναντι σε κάθε μορφή κοινωνικής και ενδοοικογενειακής καταπίεσης και ανισοτιμίας.

Νίκος Σταμελάτος

Κοινωνιολόγος – Εκπαιδευτής IKMF Κραβ Μαγκά