• Αρχική
  • BLOG
  • Πώς να ξεχωρίσεις το αυθεντικό Κραβ Μαγκά από τις απομιμήσεις

Decision Making Skill – Krav Maga και Ικανότητα Λήψης Απόφασης

Όλοι γνωρίζουμε ότι το IKMF Krav Maga είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοάμυνας, το οποίο διαρκώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της καθημερινότητας [1]. Είναι γόνιμα δυναμικό και όχι στατικό. Είναι όμως μόνον αυτό; Τα πλεονεκτήματα που δίνει στους ασκούμενους περιορίζονται άραγε στην γνώση αυτοάμυνας, τη βελτίωση φυσικής κατάστασης και αυτοπεποίθησης του ασκουμένου;

Προφανώς όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα που προσφέρει μέσα από την εκπαίδευση στους ασκουμένους, είναι πάρα πολλά και αρκετά από μόνα τους για να μυηθεί κάποιος στο Krav Maga.

Προσδίδει όμως μια πολύ πιο σημαντική ικανότητα, που συχνά λησμονούμε και θεωρούμε δεδομένη. Την ικανότητα λήψης απόφασης σε στρεσογόνες καταστάσεις! Την ικανότητα σωστής αντίδρασης όταν οι παλμοί είναι ιδιαίτερα αυξημένοι (π.χ. εξαιτίας φόβου ή πανικού), όπου ενδεχομένως υφίσταται το φαινόμενο του tunnel vision (απώλεια περιφερειακής όρασης) και τα πολλαπλά ερεθίσματα από το περιβάλλον απαιτούν χρόνο που δεν υπάρχει για να σκεφτεί και να αποφασίσει.

Πώς;

Ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνουμε αποφάσεις επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Ένας σημαντικός παράγων είναι η νηφαλιότητα. Στην καθημερινότητα, η λήψη απόφασης ακόμα και για απλές επιλογές, όπως π.χ. η διαδρομή που θα επιλέξει κάποιος για τον προορισμό του όταν έχει αργήσει, μπορεί να είναι δύσκολη ειδικά όταν βρίσκεται σε κατάσταση stress και προσπαθεί να διαφύγει από κάποιο κίνδυνο. Και δυστυχώς σε μια περίπτωση συμπλοκής στο δρόμο, όπου θα απειληθεί η ζωή του, θα βιώσει έντονο stress και όχι νηφαλιότητα.

Ενίσχυση Αντίληψης - Γιατί;

Ο ασκούμενος του Krav Maga μαθαίνει να δουλεύει και να προπονείται σε υψηλή ένταση. Αυξάνοντας προοδευτικά και μεθοδικά την ένταση (π.χ. με fitness/striking drills), εκτελεί μια και σταδιακά περισσότερες τεχνικές, δεχόμενος και αξιολογώντας διαφορετικά ερεθίσματα. Διδάσκεται έτσι να αντιδρά σε απρόβλεπτες επιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα προσομειώνει στην προπόνηση το ψυχοσωματικό stress, παρόμοια με ότι θα βιώσει κάποιος στο δρόμο.

Μαθαίνει λοιπόν να σκέφτεται, οξύνοντας την αντίληψή του και αντιλαμβανόμενος όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά ενδεχόμενης απειλής και επίθεσης. Σε συνδυασμό με την όξυνση της αντίληψης, διδάσκεται να αναγνωρίζει, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, τι μορφής είναι η ενδεχόμενη επίθεση (π.χ. λεκτική που κλιμακώνεται, ένοπλη / άοπλη, με γροθιά / λάκτισμα / ρόπαλο / μαχαίρι, χαρακτηριστικά όπως απόσταση / γωνία / ταχύτητα / ρυθμός επίθεσης, πλήθος επιτιθέμενων)[2].

Όσο περισσότερο ο ασκούμενος προπονείται, τόσο περισσότερο η αντιληπτική του ικανότητα ενισχύεται σε κάθε πτυχή της ζωής και της καθημερινότητάς του.

Αντίληψη: Προϋπόθεση Απόφασης

Έχοντας αντιληφθεί και αναγνωρίσει ταχύτερα την όποια κατάσταση, τότε λαμβάνεται η απόφαση για αντίδραση. Έχοντας αξιολογήσει όλα τα παραπάνω, ο ασκούμενος επιλέγει πώς θα αντιδράσει και αυτό είναι σχεδόν ακαριαίο χάρη στην εκπαίδευση του Krav Maga! Τελικά η κάθε τεχνική εκτελείται διότι ελήφθει η απόφαση, η οποία όσο ορθότερη είναι, τόσο αυξάνει τις πιθανότητες υπέρ του αμυνόμενου να αντιδράσει σωστά και όχι να αδρανήσει. Επομένως σε πρώτη φάση, δεν είναι η τεχνική, αλλά η απόφαση εκτέλεσής της που μετράει! Για παράδειγμα όταν κάποιος δέχεται ένα τράβηγμα στην μπλούζα από πίσω, πρέπει να επιλέξει, εφόσον αναγνωρίσει την κατάσταση, αν η αντίδραση θα είναι ήπια (π.χ. σε ένα φίλο) ή πιο επιθετική (αν αντιληφθεί ότι κάποιος επιχειρεί να τον γρονθοκοπήσει).

yxhfn6

Απόφαση: Τρόπος σκέψης – Συνήθεια - Βίωμα

Τελικά, πέραν των εμφανών πλεονεκτημάτων, αυτό το οποίο μας προσφέρει το Krav Maga είναι ένας τρόπος σκέψης, γρήγορος, παρατηρώντας πολλά ερεθίσματα, αξιολογώντας και κρίνοντας, διαρκώς ταχύτερα χάρη στην προπόνηση. Μέσα από την αυτοάμυνα, γίνεται καθημερινό βίωμα και σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, που αξιωματικά προσφέρει το Krav Maga, ουσιαστικά βοηθά τον ασκούμενο να αντιλαμβάνεται και να λαμβάνει αποφάσεις με περισσότερο θάρρος και ταχύτερα σε κάθε πτυχή της ζωής του. Σε αυτό το σημείο πρέπει να δοθεί έμφαση στο ότι, αν τα προαναφερθέντα είναι σημαντικα για ενήλικες, γίνεται αντιληπτό, το πόσο σημαντικά είναι για τα παιδιά μας! Βιωματικά λοιπόν, ο ασκούμενος μαθαίνει να μην αδρανεί και να λαμβάνει αποφάσεις, έχοντας τον έλεγχο του εαυτού του ανά πάσα στιγμή, τόσο όντας σε ήρεμη κατάσταση, όσο και σε πιεστικές και στρεσογόνες συνθήκες!

Αναφορές

http://www.kravmaga.gr/main/krav-maga/about-krav-maga.html [1]

http://www.kravmaga.gr/main/krav-maga/krav-maga-principles.html[2]

 
Βάπτισμας Χρήστος
Εκπαιδευτής IKMF Krav Maga Expert 2

www.revivefitness.gr

www.facebook.com/IKMFKravMagaKallitheaReviveClub/