Γιατί να μάθει το παιδί μου Krav Maga;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο καιρός που οι γονείς φοβούνταν πως το Krav Maga θα μετατρέψει τα παιδιά –λόγω των στρατιωτικών ριζών του- σε επιθετικούς και βίαιους εγκληματίες έχει περάσει ανεπιστρεπτί, καθότι πρόκειται για έναν τουλάχιστον αστείο συλλογισμό. Ο πρωτεύων σκοπός μας ήταν και πάντα θα είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν ήθος, αρχές και αυτοπεποίθηση καθώς φυσικά και την ικανότητα να προστατεύουν τον εαυτό τους από τρίτους ή από το καθημερινό πια φαινόμενο που ονομάζεται bullying. Εδώ όμως θα αναρωτηθεί κανείς δικαιολογημένα: αυτό δε μπορεί να το πετύχει ένα παιδί με οποιαδήποτε πολεμική τέχνη; Τι το διαφορετικό υπάρχει στο Krav Maga; Σίγουρα κάποιες αρετές όπως η πειθαρχία και ο σεβασμός καλλιεργούνται από πολλά συστήματα, όμως στην IKMF θέλουμε να πετύχουμε κάτι παραπάνω.

Το σημαντικότερο εργαλείο που πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά είναι ο ορθός τρόπος σκέψης. Το Krav Maga είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας που μας διδάσκει πώς να αντιμετωπίζουμε τα ενδεχόμενα προβλήματα με μία λιτή και λογική προσέγγιση. Με άλλα λόγια, το ίδιο το Krav Maga είναι τρόπος σκέψης. Η μεθοδικότητα στην επίλυση δύσκολων καταστάσεων εφοδιάζει τα παιδιά με μια ικανότητα ζωής, αφού τις περισσότερες φορές οι λύσεις εφαρμόζονται όχι μόνο σε καταστάσεις αυτοάμυνας, αλλά και στα ίδια μας τα καθημερινά προβλήματα, είτε αυτά είναι κοινωνικά, είτε επαγγελματικά, είτε προσωπικά. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένας σκεπτόμενος άνθρωπος δε μπορεί να καταντήσει έρμαιο των συνθηκών, των λανθασμένων πεποιθήσεων που κάποιος του πλασάρει εσκεμμένα, ή της τύχης, αλλά παίρνει τη ζωή στα χέρια του και την ορίζει όπως ο ίδιος επιθυμεί. Θεωρούμε λάθος το φανατισμό σε οποιαδήποτε μορφή του και σωστή την υγιή, κριτική σκέψη.

Πολλές φορές όμως, η ζωή παίρνει μια διαφορετική τροπή και οι λύσεις δε λειτουργούν όπως σχεδιάζαμε. Σε αυτό το σημείο τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν μία άλλη εξίσου σημαντική ικανότητα, αυτή της προσαρμοστικότητας. Όταν συναντήσει κανείς ένα άγνωστο εμπόδιο δε σημαίνει ότι θα σταματήσει να προσπαθεί να το υπερπηδήσει. Αντιθέτως, η ικανότητα να προσαρμόσει τις λύσεις του στις απαιτήσεις του προβλήματος θα κάνει τη διαφορά.

Στη συνέχεια πρέπει να θίξουμε ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα –ιδιαίτερα της εποχής μας- ενάντια στο οποίο οφείλουμε να θωρακίσουμε τα παιδιά μας. Πρόκειται για το φόβο. Δυστυχώς, βομβαρδιζόμαστε από παντού με αυτό το πανίσχυρο όπλο. Φόβος για τα οικονομικά, φόβος για τα πολιτικά, φόβος για τα επαγγελματικά, φόβος για το μέλλον εν γένει. Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να διαχειρίζονται το φόβο όμως τείνουν να γίνονται πιο επιτυχημένοι σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, ως είναι αναμενόμενο. Το Krav Maga είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο εργαλείο διαχείρισης φόβου, καθότι διδάσκει τον ασκούμενο να υπερασπίζεται τον εαυτό του σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου. Όταν επιτέλους αποκτήσει αυτή την ικανότητα, αυτομάτως η αυτοπεποίθησή του ξεχειλίζει και σε όλες τις αντίστοιχες “τρομακτικές” καταστάσεις της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα να τις διαχειρίζεται ευκολότερα και η ποιότητα ζωής του να αλλάζει δραματικά προς το καλύτερο.

Μία ακόμη αδιαπραγμάτευτη για εμάς αξία είναι το ομαδικό πνεύμα. Ένα μεγάλο μέρος της όποιας δυστυχίας υπάρχει στον κόσμο μας σήμερα οφείλεται στον ατομισμό, ο οποίος με τη σειρά του καλλιεργείται από τον εγωισμό των ανθρώπων και το κυνήγι του προσωπικού και όχι συλλογικού συμφέροντος. Ήρθε η ώρα να μπούμε στη θέση των συνανθρώπων γύρω μας, να κατανοήσουμε και τα δικά τους προβλήματα και να επιδιώξουμε να τα λύσουμε ως ομάδα. Όποιος θεωρεί ότι η συνολική ευημερία μιας κοινωνίας έρχεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τις δικές του προσωπικές ανάγκες, τότε είναι είτε αφελής είτε ασυνείδητος, διότι αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το σύνολο. Γι’αυτό σε ένα τμήμα Krav Maga προέχει πάντα η ομάδα, και αυτό φροντίζουμε να το καταλάβουν οι μικροί μας φίλοι από την πρώτη κιόλας στιγμή που εισχωρούν σε αυτή.

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να επιδιώκουμε την ομαδικότητα χωρίς την υπεθυνότητα, αφού πρόκειται για δυο αξίες που πορεύονται χέρι-χέρι. Αλήθεια, πόσες φορές σκεπτόμαστε τις συνέπειες του λόγου μας; Πόσες φορές συλλογιζόμαστε πραγματικά πώς θα επηρεάσει τους γύρω μας μια πράξη μας; Πόσες φορές μετανιώσαμε για κάτι που είπαμε ή κάναμε από παρορμητισμό επειδή δε το είχαμε ζυγίσει όσο καλά θα έπρεπε; Ας φροντίσουμε τα παιδιά μας να μη πέσουν στην ίδια παγίδα. Μέσα από τα μαθήματα είναι δεδομένο πως θα αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα και θα μάθουν με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο πώς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες όσων λένε και κάνουν, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός της σχολής.

Η σωστή ανατροφή των παιδιών είναι η πιο σημαντική αποστολή τόσο των γονιών όσο και των δασκάλων τους. Ας φροντίσουμε όλοι να πάρουν τα σωστότερα εφόδια, να πλημμυρίσουν από αισιοδοξία και να αγωνίζονται πάντα για μια καλύτερη ζωή. Μπορεί οι πλάτες τους να είναι ακόμα μικρές, όμως αργότερα θα σηκώσουν το μέλλον όλων μας...