• Αρχική
  • BLOG
  • Μα μου έδειξαν μια καλύτερη τεχνική από αυτή του Krav Maga....

Μα μου έδειξαν μια καλύτερη τεχνική από αυτή του Krav Maga....

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος, αφού διδαχθεί μια τεχνική, μας προσεγγίζει υποστηρίζοντας ότι "μου έδειξαν μια άλλη τεχνική που είναι πιο αποτελεσματική από αυτή του Krav Maga". Πράγματι, στα μάτια κάποιου με περιορισμένη εμπειρία αυτή η οπτική γωνία φαίνεται πολλές φορές λογική. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει πραγματικά.

Ένα σύστημα αυτοάμυνας διαφέρει από μια τέχνη ή ένα άθλημα, όπως άλλωστε έχουμε εξηγήσει αναλυτικά και στο παρελθόν, σε πολλά και σημαντικά σημεία. Αυτοάμυνα σημαίνει ότι η ζωή του αμυνόμενου βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο ενώ αυτός έρχεται αντιμέτωπος με μία κατάσταση στην οποία οι πιθανότητες είναι εναντίον του εξ'αρχής. Αυτό συμβαίνει διότι η βία στο δρόμο είναι ασύμμετρη, αφού κάποιος επέλεξε το θύμα του βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων. Για παράδειγμα είναι δυνατότερος σωματικά, κρατάει κάποιο όπλο, ή ίσως συνοδεύεται από συνεργούς. Όταν λοιπόν κανείς βρεθεί μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται να βιώσει έντονο φόβο και στρες, ανεξαρτήτως προηγούμενης εμπειρίας και ικανότητάς του στη μάχη σώμα με σώμα. Επομένως σε πρώτη φάση φτάνουμε στο συμπέρασμα πως οι τεχνικές που περιέχει ένα σύστημα αυτοάμυνας πρέπει να λειτουργούν υπό πίεση. Με άλλα λόγια δε πρέπει να είναι περίπλοκες, υπερβολικά τεχνικές και δύσκολα εφαρμόσιμες, διότι είναι αδύνατον να υλοποιηθούν σωστά όταν η κρίση και η σκέψη μας έχουν θολώσει.

Η δεύτερη προϋπόθεση που πρέπει να πληρούν οι τεχνικές αυτοάμυνας είναι να βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνεται στο ανθρώπινο ένστικτο. Όταν μια κίνηση που καλούμαστε να εφαρμόσουμε βρίσκεται κοντά σε αυτή που θα κάναμε έτσι κι αλλιώς ώντας ανεκπαίδευτοι, τόσο πιο εύκολα θα την αφομοιώσουμε κατά την προπόνηση, και τόσο πιο αυθόρμητα θα πραγματοποιηθεί αυτή όταν οι περιστάσεις το απαιτήσουν. Και όταν κινδυνεύει η ζωή κάποιου, δεν υπάρχει χρόνος για σκέψη και χώρος για λάθη. Πολύ συχνά η πρώτη αντίδραση θα είναι αυτή που θα καθορίσει την έκβαση της μάχης.

Ένας ακόμα πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η εμπειρία που κρύβεται πίσω από μια τεχνική. Με άλλα λόγια, η αντοχή και αποτελεσματικότητά της στο χρόνο. Κατά τον πρώτο καιρό της ύπαρξης ενός συστήματος είναι σχεδόν βέβαιο πως μέσα σ'αυτό θα υπάρχουν λάθη. Αν το σύστημα λειτουργεί μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, τότε αυτά θα μείνουν ως έχουν για πάντα. Αν όμως το σύστημα δοκιμάζεται μέσα στα πεδία της μάχης καθημερινά, τότε τα προβλήματα εντοπίζονται και διορθώνονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη και πραγματικές λύσεις. Ας μη ξεχνάμε ότι το Krav Maga δημιουργήθηκε μέσα από τις στάχτες του πολέμου, και δοκιμάζεται ακόμα και σήμερα καθημερινά αφού το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση συνεχώς από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας του.

Το τελευταίο συστατικό της επιτυχίας μιας ομάδας τεχνικών είναι η μεταξύ τους συνοχή. Αν βρισκόσουν υπό καθεστώς πίεσης και πλήρους πανικού, τι θα προτιμούσες να έχεις στο οπλοστάσιό σου; Μία λύση που εφαρμόζεται σε πολλά προβλήματα, ή μία διαφορετική λύση για κάθε πιθανό πρόβλημα; Προφανώς και το πρώτο. Ποιος δε θα ήθελε ένα πολυεργαλείο που τον εξυπηρετεί σε κάθε περίπτωση; Αυτή είναι και η λογική που κρύβεται πίσω από το Krav Maga. Οι τεχνικές του είναι έτσι δομημένες και επιλεγμένες ώστε να δουλεύουν από όλες τις γωνίες και τα ύψη, βοηθώντας στην απλοποίηση της επίλυσης του προβλήματος. Και φτάνουμε στο ερώτημα που ενέπνευσε τη δημιουργία αυτού του άρθρου. "Η τάδε τεχνική που μου έδειξαν δεν είναι πιο καλή;". Ενδέχεται. Για ένα μεμονωμένο πρόβλημα μπορεί και να είναι. Μάλιστα αν αυτό το πρόβλημα ήταν το μοναδικό το οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε στην πραγματική ζωή, τότε πιθανότατα να είχαμε επιλέξει τη συγκεκριμένη (ή μία άλλη εξίσου "καλή" τεχνική) για το Krav Maga. Τι γίνεται όμως όταν το πρόβλημα παρουσιαστεί από μια άλλη γωνία ή ένα άλλο ύψος; Τότε μάλλον η τεχνική αχρηστεύεται, δημιουργείται η ανάγκη για μια άλλη, εντελώς διαφορετική λύση και τελικά η αυτοάμυνα χάνει το νόημά της διότι γίνεται περίπλοκη. Γι'αυτό λοιπόν καλό είναι να προσέχουμε ιδιαίτερα τα αυτοδημιούργητα συστήματα από τους "γκουρού" των πολεμικών τεχνών που έχουν μελετήσει δεκάδες διαφορετικές τέχνες και απλώς επέλεξαν τις πιο καλές -κατά τη γνώμη τους- τεχνικές από την καθεμιά για κάθε περίσταση. Όταν μια ομάδα τεχνικών δεν έχει λογική συνέχεια και σύνδεση, τότε το νόημα της αυτοάμυνας εξαφανίζεται.

Για να συνοψίσουμε λοιπόν, ας αναφέρουμε και πάλι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν ένα σύστημα αποτελεσματικό. Οι τεχνικές πρέπει να είναι απλές ώστε να λειτουργούν υπό πίεση, να βασίζονται στο ανθρώπινο ένστικτο, να έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης και να έχουν μεταξύ τους λογική συνέχεια και συνοχή. Και έτσι απλά, με λίγες μόλις λέξεις αποδείξαμε γιατί υποστηρίζουμε ότι το Krav Maga βρίσκεται εκεί που η επιστήμη συναντά την εμπειρία και θεωρείται αυτή τη στιγμή το αποτελεσματικότερο σύστημα αυτοάμυνας στον κόσμο.

Αλέξανδρος Χρυσοβέργης
Streetwise Krav Maga