Μέσα απο τα μάτια ενός βιαστή...

Βιασμός. Ο χειρότερος εφιάλτης κάθε γυναίκας. Μπορεί να καταστρέψει ανεπιστρεπτί τη ζωή και τον ψυχισμό του θύματος.

Τα σημάδια του στις περισσότερες περιπτώσεις μένουν ανεξίτηλα στο χρόνο. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να μη βιώσουμε αυτή την αποτρόπαια πράξη; Να αποκτήσουμε γνώση. Αντιστεκόμαστε στο φόβο και στο άγνωστο χρησιμοποιώντας γνώσεις. Τι είδους γνώσεις; Γνώσεις αυτοάμυνας. Αυτοάμυνα όμως δε σημαίνει μόνο να ξέρεις να μάχεσαι. Ναι, το να εφαρμόσεις τεχνικές μάχης σώμα με σώμα απαιτεί εκπαίδευση, αλλά αυτή πρέπει να είναι η τελευταία σου αμυντική γραμμή. Μερικές απλές πληροφορίες μπορούν να σου σώσουν τη ζωή προτού η κατάσταση φτάσει στο όριο.

Οι παρακάτω πληροφορίες εξασφαλίστηκαν μετά από συνομιλίες ειδικών με φυλακισμένους βιαστές και είναι πολύτιμες. Παρακαλούμε ιδιαίτερα τις κυρίες να αφιερώσουν μερικά λεπτά από το χρόνο τους και να διαβάσουν το άρθρο. Ξεκινώντας λοιπόν, θα εξετάσουμε ποια στοιχεία αναζητούν οι εγκληματίες ψάχνοντας για το επόμενο θύμα τους.

1. Ένα από τα πρώτα πράγματα που κοιτάζει ένας άνδρας που αναζητά να επιτεθεί σεξουαλικά σε μια γυναίκα είναι τα μαλλιά της. Είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξει κανείς το θύμα του αρπάζοντας τα μαλλιά. Μια κοπέλα με κοντό μαλλί δεν είναι τόσο πιθανός στόχος όσο μία με μακρύ μαλλί, κοτσίδα ή  αλογοουρά.

2. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο ρουχισμός. Όταν είναι ελαφρύς και αφαιρείται εύκολα βοηθά το έργο του επιτιθέμενου. Μερικοί από αυτούς κρατούν μαζί τους ψαλίδι για να κόψουν τα ρούχα, κερδίζοντας έτσι χρόνο.

3. Επίσης ψάχνουν για γυναίκες που μιλούν στο κινητό τους, ψάχνουν την τσάντα τους, φορούν ακουστικά ή κάνουν άλλες δραστηριότητες, διότι η προσοχή τους εκείνη τη στιγμή δεν είναι εστιασμένη στο περιβάλλον γύρω τους.

4. Στατιστικά, το πιο πιθανό μέρος στο οποίο οι γυναίκες δέχονται επίθεση ή απαγάγονται είναι σε απομονωμένα parking καταστημάτων, super markets, κ.λ.π.

5. Το δεύτερο πιο συχνό μέρος είναι τα parking γραφείων / επαγγελματικών κτιρίων.

6. Το τρίτο είναι οι δημόσιες τουαλέτες.

7. Η συνηθισμένη τακτική αυτών των ανθρώπων είναι να αρπάξουν το θύμα τους και να το μεταφέρουν σε μια δευτερεύουσα τοποθεσία στην οποία δε κινδυνεύνουν να γίνουν αντιληπτοί.

8. Εάν ένα θύμα φέρει έντονη αντίσταση, το πιθανότερο είναι να αποθαρρύνει τον εγληματία ο οποίος θα αποχωρήσει άμεσα από το χώρο. Όταν αυτός συνειδητοποιήσει ότι το να καταφέρει να υποτάξει το θύμα του είναι πολύ χρονοβόρο, θα αναβάλει την αποστολή του για μια άλλη φορά. Αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να επιτύχει το σκοπό του γρήγορα και χωρίς μπελάδες, γι'αυτό και βασίζεται σε τακτικές όπως ο εκφοβισμός και το σοκ.

9. Αυτοί οι άνθρωποι δήλωσαν ότι δε θα διάλεγαν ως θύμα μια γυναίκα που κρατάει ομπρέλα ή οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμυντικά από απόσταση.

10. Το γνωστό κόλπο κατά το οποίο κρατάμε τα κλειδιά ως όπλο δεν είναι ιδιαίτερα αποτρεπτικός παράγοντας, γιατί χρησιμοποιούνται από πολύ μικρή απόσταση. Η όλη ιδέα είναι να πείσεις κάποιον ότι δεν αξίζει καν να ασχοληθεί μαζί σου, πριν ακόμα φτάσει κοντά.

Πράγματα τα οποία πρέπει να θυμόμαστε:

1. Αν εντοπίσεις κάποιον που σε κοιτάει ύποπτα ή σε ακολουθεί και ψάχνει τη σωστή στιγμή / σωστό μέρος για να δράσει, μίλησέ του πριν φτάσεις εκεί. Ρώτα τον μια τυπική ερώτηση, όπως να σου πει την ώρα ή τι γνώμη έχει για τον καιρό που τελευταία μας έχει. τρελάνει. Όταν έχεις κοιτάξει έναν κακοποιό κατάματα μπορείς να τον αναγνωρίσεις αργότερα. Άρα έχεις ήδη αρχίσει να χάνεις αξία ως θύμα.

2. Αν κάποιος κινείται απειλητικά προς το μέρος σου, σταμάτα, σήκωσε τα χέρια σου σε θέση ετοιμότητας και φώναξε δυνατά "ΣΤΑΜΑΤΑ" ή "ΜΕΙΝΕ ΠΙΣΩ". Οι περισσότεροι βιαστές που ερωτήθηκαν ανέφεραν πως θα απέφευγαν μια γυναίκα που φωνάζει ή δείχνει ότι είναι έτοιμη να αντιδράσει. Ψάχνουν για έυκολους στόχους.

3. Αν έχεις μαζί σου κάποιο εργαλείο αυτοάμυνας, όπως για παράδειγμα spray πιπεριού, κράτα το προς την κατεύθυνση αυτού που σε πλησιάζει και φώναξε "ΦΥΓΕ, ΕΧΩ SPRAY". Μην περιμένεις να τον πιάσεις προ εκπλήξεως όταν πλησιάσει πολύ. Τότε ίσως να είναι αργά. Το ιδανικότερο σενάριο είναι να μη φτάσει ποτέ στην απόσταση από την οποία θα ξεκινούσε την επίθεσή του.

4. Αν κάποιος προσπαθήσει να σε αρπάξει ή να σε ελέγξει, αντέδρασε απότομα, εκρηκτικά και βίαια με όποιο τρόπο μπορείς. Χτύπα τον, φτύσε τον, βάλε τις φωνές, δάγκωσέ τον, τσίμπα του το δέρμα με όλη σου τη δύναμη.

5. Αν καταφέρεις, χτύπα τον στα γεννητικά όργανα. Το συγκεκριμένο σημείο δε χρειάζεται παρά μόνο ελάχιστη δύναμη για να προκαλέσει φρικτούς πόνους. Έτσι, θα βρεις χρόνο να διαφύγεις.

6. Να έχεις υπόψιν σου ότι μπορείς -αναλόγως την περίπτωση και το πώς σε έχει πιάσει- να στρεβλώσεις τα δάχτυλά του για να προκαλέσεις πόνο (ακόμα και να τα σπάσεις) προκειμένου να σε αφήσει.

Επίσης, για το τέλος καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας και μερικά ακόμη γενικά πράγματα σε ότι αφορά την εγκληματικότητα:

1. Το σημαντικότερο όλων. Η προσοχή σου πρέπει να είναι στραμένη στο περιβάλλον γύρω σου. Όταν περπατάς παρατήρησε ύποπτες φιγούρες, σημεία που μπορεί κάποιος να κρυφτεί ή να στήσει ενέδρα, απέφυγε κακόφημους δρόμους και απομονωμένα μέρη, έχε μαζί σου κάποιον να σε συνοδεύει ιδιαίτερα αν κυκλοφορείς νύχτα και στρίβε τις γωνίες πίσω από τις οποίες δεν έχεις ορατότητα πολύ ανοιχτά, όχι κλειστά και κοντά στον τοίχο. Αν κάποια στιγμή το ένστικτό σου πιστεύει ότι κάτι δε πάει καλά εκεί που βρίσκεσαι, άκουσέ το και άλλαξε διαδρομή. Συνήθως έχει δίκιο. Στην τελική, δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

2. Αν κάποιος σε απειλήσει γιατί θέλει το πορτοφόλι σου, μη του το δώσεις στο χέρι, πέταξέ το μακριά. Οι πιο πολλές πιθανότητες είναι ότι όντως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι αυτό και όχι εσύ προσωπικά. Όταν πάει να το πιάσει, τρέχα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

3. Αν ποτέ βρεθείς στο port-bagage του αυτοκινήτου ενός απαγωγέα, κλώτσα τα πίσω φώτα με δύναμη ώστε να αποκολληθούν, βγάλε το χέρι σου από την τρύπα και κούνα το έντονα ώστε να τραβήξεις την προσοχή των γύρω περαστικών / αυτοκινήτων.

4. Πολλές γυναίκες έχουν την τάση να μπαίνουν στο αμάξι τους (μετά από δουλειά, ψώνια, γεύμα, κ.λ.π.) και να κάθονται μέσα για λίγο κάνοντας μια δραστηριότητα, π.χ. στέλνουν sms, να διαβάζουν κάτι ή να ψάχνουν την τσάντα τους. Μη το κάνεις αυτό! Ένας εγκληματίας που σε παρακολουθεί μόλις βρήκε την κατάλληλη στιγμή να έρθει δίπλα στο αυτοκίνητο, να μπει μέσα ή να σε απειλήσει με το όπλο του και να σε αναγκάσει να κάνεις ότι σου λέει. Μόλις μπεις μέσα στο αυτοκίνητο, φύγε άμεσα.

5. Όταν πας να πάρεις το αυτοκίνητό σου από ένα parking έλεγξε γύρω του, αλλά και μέσα, στις πίσω θέσεις και σε αυτή του συνοδηγού. Κάποιος μπορεί να έχει κρυφτεί εκεί. Κάνε το ίδιο και πριν μπεις μέσα σε ένα ταξί.

6. Αν δίπλα από την πόρτα του οδηγού είναι παρκαρισμένο ένα φορτηγάκι / van, μπες στο αυτοκίνητο από την πόρτα του συνοδηγού. Έχουν αναφερθεί περιστατικά κατά τα οποία ο επιτιθέμενος άρπαξε το θύμα μέσα στο van του, ενώ αυτό προσπαθούσε να μπει στο αυτοκίνητο.

7. Έλεγξε το αυτοκίνητο που είναι παρκαρισμένο δίπλα στο δικό σου. Αν ένα άτομο κάθεται μόνο του μέσα (ιδιαίτερα κοντά στη μεριά από την οποία θα πλησιάσεις το αυτοκίνητο, και ακόμα χειρότερα αν είναι άνδρας), τότε επέστρεψε πίσω από εκεί που ήρθες (γραφείο, κατάστημα, super market) και ζήτα από κάποιον αστυνομικό / security να σε συνοδεύσει ως το αυτοκίνητο. Είναι καλύτερα να είσαι υπερβολικός, παρά θύμα επίθεσης.

8. Προσοχή σε σημεία όπως οι σκάλες ή τα ασανσέρ. Προσφέρονται για ενέδρες.

9. Αν κάποιος σε απειλεί με όπλο από απόσταση (και φυσικά δε σε ελέγχει με κάποιο τρόπο) τρέχα μακριά όσο πιο γρήγορα μπορείς. Στατιστικά, ακόμα κι αν πυροβολήσει έχει μόνο 4% πιθανότητες να πετύχει έναν γρήγορα κινούμενο στόχο, και από αυτές ακόμα λιγότερες να πετύχει κάποιο ζωτικό όργανο.

10. Πολλές φορές, με το να συνεργαστείς (π.χ. να παραδώσεις τα χρήματα που ζητάει ένας κακοποιός) μπορεί να είναι αρκετό για να σωθείς. ΠΟΤΕ όμως μην υπακούσεις σε εντολή να ακολουθήσεις έναν εγκληματία σε άλλη, απομονωμένη τοποθεσία, με την ελπίδα ότι θα βρεις καλύτερη ευκαιρία να ξεφύγεις. Όταν κάποιος απειλεί το θύμα ζητώντας του να μεταφερθούν σε δευτερεύουσα τοποθεσία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θέλει να το απαγάγει, να το σκοτώσει, να το βιάσει, κ.λ.π. Σε μια τοποθεσία στην οποία ο κακοποιός έχει επιλέξει γιατί είναι ασφαλής οι πιθανότητες να σε εντοπίσει κάποιος έγκαιρα είναι απειροελάχιστες. Γι'αυτό, με οποιοδήποτε τρόπο κι αν σε απειλούν, αν σου ζητηθεί να ακολουθήσεις κάποιον, τώρα είναι η ώρα να αντιδράσεις. Υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική σου ακεραιότητα αν αντιδράσεις; Ναι, υπάρχει. Υπήρχε έτσι κι αλλιώς από τη στιγμή που βρέθηκες να είσαι το θύμα μιας απειλής. Αλλά πάντα έχεις και την πιθανότητα ότι μπορεί με μια σωστή κίνηση να τον ακινητοποιήσεις ή να τον αποθαρρύνεις και να διαφύγει γιατί απλά έψαχνε εύκολο θύμα. Όταν υπακούσεις όμως και μετακινηθείς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η σωματική σου ακεραιότητα θα κινδυνεύσει πολύ περισσότερο, μόνο που τότε δε θα έχεις την ευκαιρία ούτε να αντιδράσεις.

11. Όλοι οι άνθρωποι, αλλά ιδιαίτερα οι γυναίκες, δίνουν μεγάλη προτεραιότητα στο να μη φανούν "παράξενες" σε κοινή θέα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Αν δεις μια ύποπτη φυσιογνωμία μέσα στο ασανσέρ που κάλεσες, μη μπεις μέσα από ντροπή, μόνο και μόνο για να μη σε κοιτάνε οι γύρω καλά καλά. Μην ασχολείσαι με το τι σκέφτονται οι άλλοι και πήγαινε από τη σκάλα, ή περίμενε το επόμενο ασανσέρ. Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται ιδιαίτερα αυτό το συναίσθημα κοινωνικής ντροπής που έχουμε πολλοί μέσα μας.

12. Σταμάτα να είσαι πολύ συμπονετική. Είναι άλλο ένα συναίσθημα που εκμεταλλεύονται οι κακοποιοί. Ο γνωστός serial killer Ted Bundy ήταν ένας φαινομενικά φυσιολογικός και μορφωμένος άνθρωπος που στηριζόταν σε αυτή την αδυναμία για να απαγάγει τα θύματά του. Για παράδειγμα, προσποιούνταν ότι χάλασε το αυτοκίνητό του ζητώντας βοήθεια, προσελκύοντας τα θύματά κοντά του. Αν βρίσκεσαι σε απομονωμένο μέρος που ενδείκνυται για τέτοιου είδους καταστάσεις, καλύτερα να φωνάξεις την αστυνομία να βοηθήσει ένα "φουκαρά" που του χάλασε το αυτοκίνητο.

Ο στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να μας κάνει παρανοϊκούς και ανασφαλείς. Αντίθετα, προσπαθεί να εκθέσει τους εγκληματίες ώστε να διευρύνει τον τρόπο σκέψης μας και να βοηθήσει στην καλύτερη επίγνωση του περιβάλλοντος και των οιωνών του κινδύνου πριν αυτός εξελιχθεί σε επίθεση. Παρόλ'αυτά, αν ποτέ βρεθείτε στη χειρότερη κατάσταση, σας παρακαλούμε ιδιαίτερα ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ. Έντονα, απότομα και εκρηκτικά, σα να μην υπάρχει αύριο. Σας ευχόμαστε μια ασφαλή ημέρα!

Αλέξανδρος Χρυσοβέργης
Streetwise Krav Maga