• Αρχική
  • BLOG
  • Έρευνα: Είναι οι γυναίκες πιο ασφαλείς όταν μάθουν αυτοάμυνα;

Έρευνα: Είναι οι γυναίκες πιο ασφαλείς όταν μάθουν αυτοάμυνα;

Η καθηγήτρια κοινωνιολογίας Jocelyn Hollander από το πανεπιστήμιο του Oregon πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, σχετικά με το αν τελικά οι γυναίκες που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα αυτοάμυνας είναι πιο ασφαλείς από αυτές που δεν το έχουν κάνει.

Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν 117 φοιτήτριες του πανεπιστημίου που είχαν ολοκληρώσει έναν κύκλο σεμιναρίων αυτοάμυνας διάρκειας 30 ωρών, έναντι 169 φοιτητριών που δεν είχαν λάβει ποτέ αντίστοιχη εκπαίδευση (control group - ομάδα αναφοράς). Τα αποτελέσματα, όπως φαίνεται και στο γράφημα (με μπλε χρώμα σηματοδοτείται το group των εκπαιδευμένων, με κόκκινο των ανεκπαίδευτων), είναι ξεκάθαρα. Οι κοπέλες που είχαν πάρει μαθήματα αυτοάμυνας ανέφεραν πολύ μικρότερο ποσοστό περιστατικών ανεπιθύμητης σεξουαλικής επαφής σε σχέση με τις υπόλοιπες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το εκπαιδευμένο group δεν αναφέρθηκε ούτε ένας επιτυχημένος βιασμός.

Στο σύνολο, μόνο το 12% της πρώτης ομάδας ανέφερε σεξουαλική παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής κατά το χρονικό διάστημα μετά την εκπαίδευση, σε αντίθεση με το 30% της δεύτερης. Αυτό το τελευταίο στατιστικό στοιχείο (1 στις 3 περίπου) συμβαδίζει με τη συνολική αναλογία των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτητριών σε ολόκληρη την επικράτεια των Η.Π.Α.

Μία πολύ καλή απάντηση λοιπόν για όσες γυναίκες πιστεύουν ακόμα ότι η αυτοάμυνα είναι μόνο για μυώδεις, καλογυμνασμένους και σκληρούς άντρες.

SelfDefenseChart

Αλέξανδρος Χρυσοβέργης
Streetwise Krav Maga