• Αρχική
 • BLOG
 • ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ...

Έξι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δε μαθαίνουν αυτοάμυνα (και άλλοι έξι για τους οποίους θα έπρεπε)

Στον κόσμο της αυτοάμυνας είναι γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πολύ διστακτικές μέχρι να πάρουν την απόφαση να εκπαιδευτούν στο αντικείμενο.

Ως εκ τούτου, έχει δημιουργηθεί στους περισσότερους η λανθασμένη αντίληψη ότι η αυτοάμυνα είναι "αντρικό σπορ". Κάθε άλλο όμως, ο καθένας έχει δικαίωμα (και κατά την ταπεινή μας άποψη υποχρέωση προς τον εαυτό του) να είναι ικανός να προστατέψει τον ίδιο αλλά και τους ανθρώπους που αγαπά. Γιατί όμως οι γυναίκες δυσκολεύονται; Ποιοι είναι οι παράγοντες που κάνουν μια γυναίκα να διστάζει; Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια απάντηση στο ερώτημα.

 1. Πολλές φορές οι γυναίκες είναι απορροφημένες στο να τακτοποιούν τις ανάγκες των άλλων πριν από τις δικές τους. Παρ’ όλο που γνωρίζουμε ότι η αυτοάμυνα είναι μια εξαιρετική επένδυση για την προσωπική μας ασφάλεια και υγεία, πολλές φορές παραμερίζεται προς χάριν άλλων δεσμεύσεων.
 2. Οι γυναίκες (και πολλοί άνθρωποι γενικότερα) τείνουν να αντιμετωπίζουν τη ασφάλειά τους αντιδραστικά και όχι προληπτικά, πιστεύοντας ότι "δεν μπορεί ποτέ να συμβεί σε μένα". Μέχρι το σημείο που γίνονται θύματα ή μάρτυρες ενός βίαιου επεισοδίου και τελικά αναζητούν εκπαίδευση.
 3. Είναι πιο σύνηθες να δέχονται κριτική από τρίτους. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι φορές που μια γυναίκα αντιμετωπίζει αμφισβήτηση ως προς τις ικανότητές της, ιδιαίτερα αν αναφερόμαστε σε αντικείμενο που έχει να κάνει με σωματικές / τεχνικές επιδόσεις. Οι άντρες δε βρίσκονται εύκολα στην ίδια θέση. Οι συλλογικές κοινωνικές μας συμπεριφορές σε ό,τι αφορά τους ρόλους των δύο φύλων, τη μάχη σώμα με σώμα και τη δύναμη είναι πολύ συγκεκριμένες και διάχυτες παντού γύρω μας, και αποτελούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση της γυναικείας εκπαίδευσης.
 4. Για να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας πρέπει να πιστεύουμε -σε πολύ βαθύ, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο- ότι το αξίζουμε. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχουμε αξία και σημασία. Οι γυναίκες είναι γνωστό ότι έχουν την τάση να πνίγονται μέσα στις ανασφάλειες και τις αμφιβολίες τους, γι' αυτό και μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα δύσκολο να "αντεπιτεθούν" με απόλυτη δέσμευση και ανάστημα. Οι σκέψεις που κυριαρχούν στο μυαλό μιας γυναίκας πολλές φορές είναι "δεν είμαι αρκετά δυνατή" ή "αυτό δεν θα δουλέψει ποτέ" ή "δεν μπορώ να τα καταφέρω". Η ομορφιά του Κραβ Μαγκά έγκειται στην ιδιότητά του να αυξάνει την αυτοπεποίθηση, η οποία με τη σειρά της μετατρέπει αυτές τις περιοριστικές σκέψεις σε "είμαι δυνατή", "μπορώ να τα καταφέρω" και "δεν θα τα παρατήσω ποτέ".
 5. Μερικές γυναίκες ανησυχούν πως αν εκπαιδευτούν με επιθετικότητα στο μάθημα, αυτομάτως θα γίνουν επιθετικές σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Ας θυμηθούμε λοιπόν λίγο ότι πρέπει να προπονούμαστε για να είμαστε επιθετικοί. Και η σχολή αυτοάμυνας είναι το μέρος στο οποίο το εφαρμόζουμε αυτό. Μαθαίνουμε πώς να σωθούμε από μία βίαιη επίθεση, γι' αυτό η επιθετικότητα σε συνδυασμό με τις ρεαλιστικές τεχνικές που παρέχει το Κραβ Μαγκά είναι το κλειδί για να σώσουμε τη ζωή μας όταν αυτό χρειαστεί. Όπως εκπαιδευόμαστε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα αντιδράσουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μετά το μάθημα θα επιστρέψουμε σπίτι και θα φωνάζουμε στα παιδιά και στους γύρω μας, ή θα γίνουμε βίαιοι στη δουλειά! Το αντίθετο μάλιστα, εκτονώνοντας την επιθετικότητα που υπάρχει μέσα μας σε ένα υγιές μέρος, και χρησιμοποιώντας τη για να αποκομίσουμε κάτι χρήσιμο από όλο αυτό, βοηθάμε τον εαυτό μας να γαληνεύει σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της ζωής, αποκτώντας παράλληλα την ανεκτίμητη ικανότητα του να "γυρνάμε το διακόπτη" σε μία κατάσταση αυτοάμυνας.
 6. Τέλος, δεν έχει διατυπωθεί λίγες φορές ο φόβος του τραυματισμού, ο οποίος αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους μύθους στο χώρο. Μέσω της προπόνησης, ο εκπαιδευτής προσπαθεί να βγάλει από μέσα μας τον καλύτερό μας εαυτό, όχι να μας στείλει στο σπίτι με πατερίτσες. Στατιστικά, η αυτοάμυνα είναι μία από τις πιο ασφαλείς ασχολίες στις οποίες μπορεί να επιδοθεί κανείς, καθότι γίνεται υπό την επίβλεψη ειδικευμένου ατόμου, υπό ελεγχόμενες συνθήκες και σε ασφαλή χώρο.

Ως αντίλογος, ακολουθούν οι έξι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες θα έπρεπε να μάθουν αυτοάμυνα.

 1.  Δυστυχώς το "ασθενές φύλο" αποτελεί έναν πολύ πιθανό στόχο για το μέσο εγκληματία (όπως επίσης και τα παιδιά, κι εδώ περνάμε στο τεράστιο κομμάτι της παιδικής αυτοάμυνας). Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή στη ζωή σου θα "ανάψεις" στο ραντάρ ενός θύτη ως ενδεχόμενο θύμα. Σε μια στιγμή που θα είσαι μόνη και αβοήθητη φυσικά. Και το πιο πιθανό είναι ότι θα έρθει από εκεί που δε το περιμένεις. Η κρίσιμη ερώτηση είναι τι θα κάνεις όταν συμβεί;
 2. Γίνε πρότυπο για την επόμενη γενιά. Λέμε στις κόρες μας ότι μεγαλώνοντας μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν. Μπορούν όμως να γίνουν ασφαλείς; Πώς θα τους δείξουμε ότι πρέπει να προστατεύουμε τον εαυτό μας από το βιασμό, την ενδοοικογενειακή βία και το έγκλημα αν δε γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση με το να είμαστε δυνατοί και να μπορούμε να σταθούμε μόνοι μας για τον εαυτό μας -συναισθηματικά, λεκτικά, σωματικά και πνευματικά- όταν αυτό χρειαστεί; Αν συνεχίσουμε απλώς να αποφεύγουμε τα προβλήματα, πώς θα βοηθήσουμε τις κόρες μας να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και πώς θα δείξουμε στους γιους μας ότι οι παραπάνω δεν είναι αποδεκτές συμπεριφορές από έναν άνδρα;
 3. Απόκτησε αυτοπεποίθηση. Όλες αυτές οι ερωτήσεις που έχουν σίγουρα βασανίσει το μυαλό σου κατά καιρούς αλλά ποτέ δε ρώτησες, τώρα είναι η ώρα να απαντηθούν. Τι θα γίνει αν κάποιος μου επιτεθεί από πίσω; Κι αν κάποιος προσπαθήσει να με στραγγαλίσει; Πώς αντιμετωπίζω κάποιον που με κρατάει με δύναμη κόντρα στον τοίχο; Και πώς ξεφεύγω αν με αγκαλιάσει και με σηκώσει;  Θα μάθεις τη σωστή αντίδραση για όλες αυτές τις περιπτώσεις. Είναι αμέτρητες οι γυναίκες που μπήκαν σε μια σχολή αυτοάμυνας ως "άκακα προβατάκια" και βγήκαν ως αποφασισμένες, ενδυναμωμένες γυναίκες έτοιμες να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους, νιώθοντας τεράστια  ασφάλεια πλέον στη ζωή και την καθημερινότητά τους.
 4. Αποτελεί ασφάλεια ζωής. Αλήθεια, σπαταλάμε τεράστια χρηματικά ποσά για να ασφαλίσουμε τα αυτοκίνητα, τα σπίτια, τα κοσμήματα, τα ταξίδια και τις αναπηρίες μας, αλλά διστάζουμε να επενδύσουμε σε ένα πρόγραμμα αυτοάμυνας που μπορεί κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή μας ανά πάσα στιγμή.
 5. Αν δε το κάνεις για τον εαυτό σου και για τους παραπάνω λόγους, τότε κάντο γι' αυτούς που στηρίζονται σε σένα. Τα παιδιά σου, τον σύζυγό σου, την οικογένειά σου. Τι θα απογίνουν όλοι αυτοί αν μετά από μια εγκληματική ενέργεια καταλήξεις άσχημα τραυματισμένη ή ακόμα χειρότερα νεκρή; Ποιος θα παρηγορήσει και ποιος θα φροντίσει αυτούς που φρόντιζες μέχρι τώρα εσύ;
 6. Ανέβασε το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης και πέρνα καλά! Ναι, ένα τμήμα αυτοάμυνας μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό (θα εκπλαγείς πόσο), και πέρα απ τις ανεκτίμητες γνώσεις που σου προσφέρει βοηθά εξαιρετικά στην ανάπτυξη της φυσικής σου κατάστασης και κατ'επέκταση της υγείας σου.

Κάτι μαγικό συμβαίνει στις γυναίκες όταν μαθαίνουν να υπερασπίζονται μόνες τον εαυτό τους. Η δύναμη με την οποία έρχονται σε επαφή μέσω της εκπαίδευσης υπερβαίνει το χώρο της σχολής και διαχέεται σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Θέτουν καλύτερα όρια στις σχέσεις τους, μιλούν ανοιχτά και με θάρρος στη δουλειά, η αυτοπεποίθησή τους φτάνει στα ύψη και αποκτούν τη δύναμη να λένε "όχι" -ή "ναι"- στις διάφορες καταστάσεις της ζωής.


Αλέξανδρος Χρυσοβέργης
Streetwise Κραβ Μαγκά
www.streetwise.gr